вівторок, 12 квітня 2016 р.

Інтелектуальна гімнастика. Ігрові технології

Цікавим різновидом ігрових технологій "складалки" (від слова "склад") - ігор-розминок, в яких необхідно скласти слово чи слова із складів інших слів.

Складалки можна використовувати на уроках під час проведення актуалізації або рефлексії, адже усі діти, незалежно від віку, полюбляють гратися, розгадувати ребуси чи загадки. Смарт-гімнастика розвиває логічне мислення, нетривіальний підхід до розв'язання поставлених задач.

Приклад 1. Проста (легка) "складалка". Зі складів усіх наведених слів необхідно скласти одне слово:

Противага, грамота, дилема.

Відповідь. Про-гра-ма.

Приклад 2. "Складалка" з числами - загадка, в якій потрібно відгадати кілька слів, а підказками слугують рядки вірша (фрази з підручника) та цифри до них. Однакові цифри позначають однакові склади в різних словах. У наведеному прикладі, прочитавши віршик, потрібно відгадати чотири терміни.

1-2-3. Як не крути, це подорож у віртуальний світ.1-2-3 - Три цифри, написаних через тире означають, що відповідь складається з трьох різних складів: Ін-тер-нет.
4-5-2. Його екран притягує дітей, немов магніт.4-5-2 - Три цифри, написаних через тире означають, що відповідь складається з трьох складів. Цифра 2 повторюється і означає, що третій склад у закодованому терміні такий самий, як склад у попередній відповіді, позначений цифрою 2: Комп'-ю-тер.
6-7-2. Усі завантаження там зберігаються. 6-7-2 - Три цифри, написаних через тире означають, що відповідь складається з трьох складів. Цифра 2 означає, що третій склад у закодованому терміні такий самий, як склад у попередній відповіді, позначений цифрою 2: Він-чес-тер.
8-9-10. Різні трояни-черв'яки в завантаженнях і ховаються. 8-9-10 - Три числа, написаних через тире означають, що відповідь складається з трьох різних складів: Ві-ру-си.

Ще одною незвичною формою інтелектуальних розминок є перевертні, - словосполучення, речення, які замінюють відомі вислови на фрази, складені з антонімів, синонімів чи інших слів, за якими можна вгадати загадане словосполучення. Перевертні формують в учнів критичне мислення, словесну гнучкість, міжпредметні зв'язки.

Завдання. Підберіть до фраз-перевертнів з інформатики відомі українські приказки.

1. Купленому комп'ютеру в системний блок дивляться. (Дарованому коню в зуби не заглядають).

2. Віруси переміщуються групами. (Біда не ходить одна).

3. Обраний веб-дизайнер чужий сайт ганьбить. (Кожний кулик своє болото хвалить).

Немає коментарів:

Дописати коментар