понеділок, 11 березня 2019 р.

Компетентнісно-орієнтований підхід (КОП): види завдань

На уроці використовуються різні види завдань для реалізації поставлених цілей.

Наприклад:

  • Навчальне завдання: усвідомлення навчальних завдань, засвоєння предметного змісту.
  • Текстове завдання: формування узагальнюючих умінь, засвоєння предметного змісту.
  • Проблемне завдання: загальний розвиток: інтелект, воля, емоції, творчість.
  • Практичне завдання: формування предметних знань та умінь на пізнавальному матеріалі.
  • Компетентнісно-орієнтоване завдання:формування умінь діяти в життєвих ситуаціях.
Дієвим є комплексне завдання, орієнтоване на оцінку рівня сформованості учнівської компетентності. У комплексному завданні пропонується ситуація, описана в одному або кількох текстах. Інформація у завданні може бути представлена в різних формах, із залученням малюнків, діаграм, схем, таблиць, тощо. Кожне комплексне завдання складається з окремих запитань або завдань.

Комплексне завдання «Комп'ютерні віруси».

Оленка підготувала повідомлення на урок інформатики на тему "Комп'ютерні віруси та антивірусні засоби". Ось що вона знайшла в Інтернеті:

"Комп’ютерний вiрус — це програмний код, що може несанкцiоновано формуватися, запускатися й самовiдтворюватися. (Джерело: https://uk.wikipedia.org/wiki/Комп'ютерний вірус) Віруси діють тільки програмним шляхом. Вони, як правило, приєднуються до файлу або проникають всередину файлу. Вірус потрапляє в комп'ютер тільки разом із зараженим файлом. Для активізації вірусу потрібно завантажити заражений файл, і тільки після цього вірус починає діяти самостійно.

Основними ознаками зараження комп'ютера вірусом є: зменшення обсягу вільної оперативної пам'яті;сповільнення завантаження та роботи комп'ютера;незрозумілі (без причин) зміни у файлах, а також зміни розмірів та дати останньої модифікації файлів; помилки при завантаженні операційної системи; неможливість зберігати файли в потрібних каталогах; зрозумілі системні повідомлення, музичні та візуальні ефекти, тощо.

Антивiруснi програми.(Джерело: http://urok-informatiku.ru/komp-yuterni-virusi-yih-klasifikatsiya-ta-tipi/)

Для захисту вiд вiрусiв розробляються спецiальнi антивiруснi програми, що дозволяють виявляти вiруси, лiкувати зараженi файли й диски, запобiгати пiдозрiлим дiям. Сучаснi антивiруснi програми — це комплекси, що поєднують функцiї детектора, ревiзора й охоронця. До таких комплексiв належать Zillya!, Avast, Avira, Comodo Group, Panda Software, Microsoft Security Essentials, Український Національний Антивірус та інші.

З вірусами можна боротися не тільки після їхньої появи, ай шля­хом виконання певних профілактичних заходів, які зменшують імовірність зараження або вірусної атаки.

• Перед використанням чужих носіїв інформації обов'язково пере­віряйте їх на наявність вірусів. Не запускайте неперевірені файли, які отримані з мережі та електронною поштою.

• Слід регулярно виконувати копіювання цінної інформації на зовнішні носії.

• Завжди майте під рукою завантажувальний диск із антивірусною програмою.

• Виконуйте періодичну перевірку пам'яті та всіх дисків вашого комп'ютера за допомогою свіжих версій антивірусних програм.

• Вчасно оновлюйте свої антивірусні програми. Тільки за постійного відновлення версій антивірусних програм можна встигнути за «творцями» нових вірусів і бути впевненими, що ваші дані й диски не будуть уражені.

• Якщо, незважаючи на вжиті заходи, ваш комп'ютер заражений вірусами, скористайтеся будь-якою антивірусною програмою."

ЗАВДАННЯ.

1. Яка мета тексту «Комп'ютерні віруси»? Виберіть одне твердження:

a. Попередити про небезпеку комп'ютерних вірусів.

b. Розповісти про поширення комп'ютерних вірусів.

c. Проінформувати про необхідність берегтися комп'ютерних вірусів.

d. Проінформувати про комп'ютерні віруси.

2. Доповніть речення одним із тверджень. Вірус потрапляє в комп'ютер тоді...

a. коли ти працюєш в Інтернеті;

b. тільки разом із зараженим файлом;

c. коли ти працюєш з будь-яким скопійованим файлом;

d. коли ти підключаєш чужий носій інформації до ПК.

3. Згідно тексту, складіть і запишіть план відповіді на запитання: Як поширюються віруси? План має містити не менше трьох пунктів.

4. Мама Оленки працює дизайнером - вона створює сучасні дизайни квартир за допомогою графічних редакторів. Часто вона працює вдома, а тому приносить проекти додому на зовнішніх носіях. Запишіть чотири рекомендації для мами Оленки, які вона повинна виконувати, щоб попередити зараження домашнього комп'ютера вірусами.

Немає коментарів:

Дописати коментар