середу, 15 травня 2019 р.

Експрес-тести за допомогою Google Форм

Часто виникає необхідність провести швидке тестування учнів під час перевірки домашнього завдання, визначення рівня засвоєння матеріалу з теми, самостійної роботи, тощо. У пригоді стане сервіс Google Форми.

Google Форми, крім збору даних, проведення анкетування, налаштування зворотнього зв'язку, дозволяють створювати різноманітні опитувальники із тестами закритого, відкритого типів, тести на встановлення відповідності, з відео, малюнками, таблицями, шкалою та підрахунком балів. Готові тести можна розміщувати на блозі, надавати спільний доступ до них, надсилати учням електронною поштою чи на Viber.

І. Створення тестів.

Для того, щоб розпочати роботу з Google Формами, потрібно авторизуватися у Google та зайти на свій Google диск. Тиснемо кнопку Створити і обираємо Google Форми.

Вікно редактора форм має дружній інтерфейс, тому проблем у користувачів не викликає. Спершу вводимо назву форми. Вона ідентична назві тесту.

Розпочинаємо роботу із запитаннями. Натискаємо справа від назви на кнопку "+" - Додати запитання.

На формі потрібно передбачити введення прізвища, ім'я учня, класу, електронної адреси чи інших даних. Щоб програма не вимагала перевірки цього запитання, під час його створення потрібно позначити, що це Опис за допомогою відповідного меню знизу справа (три вертикальні крапки).

Обираємо перший тип запитання - З короткими відповідями - тест із короткою відповіддю відкритого типу. Якщо відповідь передбачає кілька речень (розгорнута), тоді варто обрати тип запитання Абзац.

Форми дозволяють перевіряти відповіді учнів. Для цього у нижній частині віконця створення тесту обираємо опцію Ключ опитування. Тут ви повинні вказати правильні відповіді та ввести кількість балів, які отримає учень за це запитання.

Під час створення тесту ви можете встановити перемикач у положення Обов'язкове: тоді користувач не зможе надіслати форму, не відповівши на поставлене запитання.

Щоб вилучити запитання, потрібно натиснути на кнопку "Кошик".

Обираємо другий тип запитання - З варіантами відповіді (Один із списку). Цей тип тестів передбачає вибір однієї відповіді з переліку.

Третій тип запитань Прапорці (Кілька із списку): відповідь складається з кількох вірних варіантів. Користувач має позначити "галочкою" кілька правильних відповідей.

Варіант тестів зі Спадним списком можна використовувати у запитаннях, коли потрібно підставити правильне значення, продовжити речення, заповнити пропуски у реченні, тощо.

Лінійну шкалу застосовують для проведення оцінювання, самооцінювання.

Таблиця з варіантами відповіді передбачає створення тестів на встановлення відповідності, коли одному значенню в рядку відповідає одне значення у стовпці.

Тип запитань Сітка прапорців передбачає встановлення такої відповідності: одному значенню у рядку відповідає кілька значень стовпців.

У тестах з відповіддю Дата учень повинен вказати дату, використовуючи календар.

Тести з відповіддю Час передбачають вибір точного часу або часового проміжку.

ІІ. Налаштування тесту.

Запитання на формі можна розміщувати у будь-якому порядку. Для того, щоб перемістити запитання, потрібно затиснути його лівою кнопкою миші (ЛКМ) та перетягти у потрібне місце списку.

Щоб переглянути, як виглядатиме ваш тест, потрібно натиснути кнопку Попередній вигляд (у формі ока) зверху, на панелі інструментів. Поруч міститься кнопка у формі палітри - Налаштування теми для форми - зміна кольорового оформлення форми. У Налаштуваннях (у формі шестерні) можна обмежити чи дозволити редагувати відповідь після надсилання, переглядати оцінку, зараховані відповіді, кількість балів, тощо.

ІІІ. Публікація тесту.

Щоб опублікувати готовий тест, натисніть на кнопку Надіслати у правому верхньому куті або внизу сторінки. За допомогою вкладок ви зможете надіслати тест на email, отримати посилання для спільного доступу, вставити html-код.

IV.Аналіз результатів тестування.

Форми дозволяють швидко переглядати результати тестування. Для цього потрібно перейти на вкладку Відповіді. Тут у формі діаграм та графіків проаналізовано відповіді учнів. Також Google пропонує переглянути відповіді учасників за допомогою Google Таблиць (зелена кнопка зліва).

Бажаю успіхів у створенні цікавих тестів. Ось, що вийшло в мене Експрес-тест з теми "Середовище редактора презентацій". Залишайте свої відгуки та підписуйтеся на мій блог.

Немає коментарів:

Дописати коментар